When They See Us: Μήνυση στο Netflix και τη δημιουργό Ava DuVernay!


Το δίκτυο Netflix αλλά και η δημιουργός της βραβευμένης με δύο Emmy σειράς του When The See Us, Ava DuVernay, ετοιμάζονται για μια μεγάλη δικαστική διαμάχη, αφού η εταιρία John E Reid & Associates Inc τους μηνύει για ψευδή αναφορά στην τεχνική Reid.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της John E Reid & Associates Inc, η Ava DuVernay με την ανοχή του Netflix, παρουσίασαν ως αναποτελεσματική την τεχνική Reid, μία από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από την αστυνομία, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην εταιρία. Η John E Reid & Associates Inc υποστηρίζει ότι η τεχνική που προβλήθηκε στη σειρά δεν έχει καμία σχέση με τη Reid και απαιτεί από το δίκτυο να “κατεβάσει” τη σειρά ή να αφαιρέσει άμεσα τις σκηνές που δείχνουν τη διαδικασία, αλλά το Netflix δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε κάποια ενέργεια και η Ava DuVernay αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η τεχνική Reid είναι ουσιαστικά μια συνέντευξη βασισμένη στην ανάλυση της συμπεριφοράς του υπόπτου, όπου τίθενται ορισμένες μη ενοχοποιητικές ερωτήσεις και παρατηρούνται λεκτικά και μη λεκτικά συμπτώματα εξαπάτησης – η λεγόμενη γλώσσα του σώματος- όπως αποστροφή του βλέμματος, άκαμπτη στάση σώματος και νευρικό κούνημα μπρος πίσω. Για όσους «αποτυγχάνουν» στη συνέντευξη ακολουθεί μία ιδιαιτέρως επιθετική ανάκριση, της οποίας κύριος σκοπός είναι η απόσπαση ομολογίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάκρισης, ο ύποπτος απομονώνεται σ’ ένα μικρό, άδειο, ηχομονωμένο και σκοτεινό δωμάτιο όπου έρχεται αντιμέτωπος με την έκφραση της βεβαιότητας της ενοχής του από τον ανακριτή (βήμα 1ο). Έπειτα, ο ανακριτής επιχειρεί να μειώσει τη σοβαρότητα του αδικήματος και να προσφέρει ηθική δικαιολόγηση, ρίχνοντας λόγου χάρη ευθύνη στο θύμα ή στις περιστάσεις (βήμα 2ο). Εν συνεχεία, ο ανακριτής διακόπτει όλες τις προσπάθειες άρνησης (βήμα 3ο) και καταρρίπτει όλες τις ηθικές, συναισθηματικές και έμπρακτες αντιρρήσεις του υπόπτου αναφορικά με την απο μέρους του αδυναμία τέλεσης του αδικήματος (βήμα 4ο).

Κατόπιν, εάν ο ύποπτος ανταποκριθεί με παθητική απόσυρση, ο ανακριτής πρέπει να ανακτήσει την προσοχή του (βήμα 5ο), να δείξει συμπάθεια και κατανόηση ώστε να συνεργαστεί μαζί του (βήμα 6ο) και να παρουσιάσει δύο εναλλακτικές εκδοχές του εγκλήματος, η μία εκ των οποίων είναι περισσότερο αποδεκτή από την άλλη (βήμα 7ο). Εάν ο ύποπτος δεχτεί την «ελαφρύτερη» εκδοχή, τότε ο ανακριτής αναζητά μια πλήρη λεπτομερή εξιστόρηση της παραδοχής του εγκλήματος (βήμα 8ο) και έπειτα μετατρέπει την προφορική εξιστόρηση σε πλήρη γραπτή ομολογία με λεπτομέρειες ως προς το που, πως, γιατί, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο (βήμα 9ο).
Πηγή: Lawspot

Η σειρά When They See Us βασίζεται σε μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία που είχε αναστατώσει τη Νέα Υόρκη το 1989. Στις 19 Απριλίου 1989, η 28χρονη Trisha Meili πήγε για τζόκινγκ στο Central Park της Νέας Υόρκης και πέντε άντρες τη βίασαν, τη σοδόμισαν και την έσπασαν στο ξύλο. Η άτυχη κοπέλα έπεσε σε κώμα για 12 ημέρες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το έγκλημα ως ένα από τα σκληρότερα της δεκαετίας. Η σειρά περιγράφει την ιστορία πέντε νεαρών από το Χάρλεμ που παγιδεύτηκαν σ’ έναν εφιάλτη όταν κατηγορήθηκαν άδικα για το συγκεκριμένο έγκλημα.

 


Απαγορεύεται ρητά από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η αναδημοσίευση, αντιγραφή, τροποποίηση περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του watchandchill.gr, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ