Συζητήσεις στα social media, τρελή βαθμολογία στο IMDb, οι influencers να τρέχουν Ουκρανία για να φωτογραφηθούν στον τόπο της καταστροφής.

Δεν θέλει περισσότερα για να αντιληφθεί κανείς ότι το HBO έκανε πάλι το θαύμα του και η σειρά που πλέον είναι talk of the town (όπου town, εννοούμε όλο τον πλανήτη) είναι το Chernobyl.

 

To Chernobyl είναι ομολογουμένως μία πολύ καλή σειρά. Ξεκινάει με το τρομακτικό γεγονός και συνεχίζει δείχνοντάς μας όλα όσα πήγαν στραβά στη διαχείριση της κρίσης. Το cast είναι δυνατό, ενώ και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια επανεξετάζουμε την πυρηνική ενέργεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν ενδιαφέρον για το αντικείμενο.

Αυτό που κάνει όμως η συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι καταφέρνει να σε αγγίξει βαθιά μέσα σου. Πολλοί από εμάς όχι απλώς ζήσαμε το πυρηνικό ατύχημα αλλά έχουμε και μνήμες από εκείνη την ημέρα και όσα ακολούθησαν.

Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα προνομιακό πεδίο για τη σειρά. Είμαστε τόσο κοντά στο ιστορικό γεγονός, ώστε να θυμόμαστε αλλά και τόσο μακριά ώστε να νιώθουμε ασφαλείς.
Η σειρά λοιπόν αγγίζει ένα πολύ σκοτεινό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας και μας δείχνει πόσα πήγαν λάθος κι όμως τα καταφέραμε.

Παίρνει τους τηλεθεατές από το χέρι και τους βάζει μέσα στην καταστροφή, τους κάνει ωστόσο να νιώθουν ότι τώρα είμαστε εντάξει, τώρα γλιτώσαμε, τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν όλα αυτά τα λάθη. Ταυτόχρονα, τα χρόνια που έχουν περάσει καθώς και το γεγονός ότι τότε οι πληροφορίες έβγαιναν πιο δύσκολα στη δημοσιότητα, μας κάνουν να διψάμε για λεπτομέρειες και για να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ μίας τόσο μεγάλης τραγωδίας.

Αυτά τα πρότζεκτ συνήθως ελκύουν το κοινό. Είναι χαρακτηριστική μία σκηνή από το πρώτο επεισόδιο, ίσως μία από τις πιο ωραίες της σειράς, παρά τη φρίκη που κρύβει. Κόσμος από τη διπλανή πόλη Pripyat μαζεύεται σε μία γέφυρα, νύχτα, κάτω από ένα γεμάτο φεγγάρι και κοιτάζει τον αντιδραστήρα να φλέγεται από μία, υποτίθεται, ασφαλή απόσταση. Το βραδινό αεράκι χαϊδεύει τα μαλλιά τους και γύρω τους η στάχτη θυμίζει χιόνι. Πρόκειται για μία σκηνή που βάζει σε θέση παντογνώστη τον τηλεθεατή. Εκείνος ξέρει τον τρόμο που κρύβεται πίσω από αυτά τα πλάνα, ενώ οι πρωταγωνιστές δεν γνωρίζουν τίποτε… Και πόση ανακούφιση προσφέρει αυτή η γνώση συνδυαζόμενη με το γεγονός ότι εμείς δεν είμαστε σε εκείνη τη γέφυρα…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ!

Απαγορεύεται ρητά από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η αναδημοσίευση, αντιγραφή, τροποποίηση περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του watchandchill.gr, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Δείτε Ακόμα

1 Σχόλια

  1. Athina Koufouli 20/06/2019

    Ακριβως ετσι ειναι η σειρα, κι εχω δει μονο 3 επεισοδια προς το παρον!