1917: Η πρωτοποριακή έκπληξη του Sam Mendes


Μετά την οσκαρική του επιτυχία με το American Beauty και την εκπληκτική δουλειά του στο Spectre, ο διάσημος 54χρονος σκηνοθέτης Σαμ Μέντες δίνει ρέστα με το νέο του φιλόδοξο και πρωτοποριακό εγχείρημα «1917».


Έχοντας εντυπωσιάσει ήδη τους κριτικούς με δύο Χρυσές Σφαίρες (Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας) στο τσεπάκι της, το «1917» είναι η απρόοπτη έκπληξη του 2019. Εμπνευσμένος από τις ιστορίες του παππού Άλφρεντ Μέντες, υποδεκανέα του Α’ παγκοσμίου πολέμου, ο Σαμ Μέντες μας ταξιδεύει στο ψυχρό κλίμα της εποχής. Μάλιστα το επιτυγχάνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο που έχουμε δει καθώς όλη η ταινία πρόκειται για μονοπλάνο. Συγκεκριμένα το 1917 είναι χωρισμένο σε δύο μονοπλάνα, έχοντας και κάποια κρυμμένα κοψίματα κατά τη διάρκειά της.

Στην υπόθεση, ακολουθούμε το ταξίδι δύο νεαρών στρατιωτών (τους υποδύονται οι ηθοποιοί Τζορτζ Μακέι και Ντιν Τσαρλς) να αναλαμβάνουν να εκτελέσουν μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ανατεθειμένη από τον ανώτερό τους να περάσουν στο αντίπαλο εχθρικό ρεύμα, για να παραδώσουν μία επιστολή που θα σώσει την ζωή 1600 συμπατριωτών τους.

Ο Ρότζερ Ντίκινς (Διευθυντής Φωτογραφίας) δίνει επίσημα πλέον τον καλύτερο εαυτό του και όπως φαίνεται ετοιμάζεται για το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του καθώς κατάφερε το ακατόρθωτο. Η κάμερα προχωράει μόνο μπροστά χωρίς να πάει πίσω για να μας δώσει την αίσθηση των στρατιωτών που πηγαίνουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Η ατμόσφαιρα που έχει χτίσει καταφέρνει να είναι χλωμή και πανέμορφη ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί με πανέξυπνο τρόπο το φυσικό φως και σε κάθε σκηνή που εμπεριέχεται φωτιά δημιουργεί μία ασφυκτική και ρεαλιστική ατμόσφαιρα.

Ο Ντίκινς σε συνεργασία με τον Μέντες καταφέρνουν να μας κρατήσουν γατζωμένους στην ταινία με τις εναλλαγές στις τοποθεσίες, οι οποίες αποτελούν εξαιρετική δουλειά του σκηνογράφου Ντένις Γκάρνερ (και είναι όλες αληθινές), αλλά και το βάθος που δίνεται με τις περιμετρικές κινήσεις στην κάμερα, τα παναρίσματα μέσα από τα σκληρά απομεινάρια του πολέμου, την αλλαγή ύψους και φωτός. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε με φυσικό φως, η ψυχρή και άχρωμη «χωρίς ελπίδα» ατμόσφαιρα που βλέπουμε στην ταινία είναι απόφαση της παραγωγής να κάνει γύρισμα μόνο τις ημέρες που είχε συννεφιά.

Ο Σαμ Μέντες καταφέρνει να φέρει τους πρωταγωνιστές σε ένα πολύ πειστικό επίπεδο επιδεικνύοντας το ταλέντο τους και δίνοντας ένα ηχηρό μάθημα ότι δεν χρειάζονται τα ονόματα α’ κατηγορίας για να υπάρξουν καλές ερμηνείες. Η μουσική του Τόμας Νιούμαν βοηθάει στην αφήγηση της ταινίας και είναι πάντα σωστά τοποθετημένη. Ίσως κάποιοι θεατές να βαρεθούν με τη συνεχή κίνηση του μονοπλάνου γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής σκηνής αλλά κάθε φορά που πιστεύαμε πως ίσως πλήξουμε, η ταινία ήταν προετοιμασμένη με φαντασμαγορική δράση και πάνω από όλα δικαιολογημένη.

Το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας είναι ο ρεαλισμός της, δηλαδή η έλλειψη υπερβολών. Οι στρατιώτες που ακολουθούμε δεν είναι κάποιοι «υπερήρωες» με ακατανίκητες ικανότητες, είναι δύο φοβισμένα αλλά αποφασισμένα παιδιά. Αυτομάτως βλέπουμε τον φόβο στα πρόσωπά τους να οργιάζει με το πέρασμα του χρόνου της αποστολής, βλέπουμε καταστάσεις να πηγαίνουν λάθος, βλέπουμε εκείνοι να κάνουν λάθη, βλέπουμε την απελπισία στο πρόσωπό τους.

Σε συνδυασμό με την ψευδαίσθηση του μονοπλάνου οι διαπρεπείς σκηνές πολέμου που υπάρχουν στην ταινία λειτουργούν άψογα γιατί το ταξίδι που κάνουν οι στρατιώτες το κάνουμε και εμείς μαζί τους και νιώθουμε το σασπένς αφού η επιβίωση τους δεν είναι εγγυημένη.

Το «1917» θα μπορούσε χωρίς υπερβολή να θεωρηθεί ένα από τα τεχνολογικά θαύματα στον χώρο του κινηματογράφου γιατί η ομάδα του Σαμ Μέντες κατάφερε να ενώσει με πανέξυπνους τρόπους αρκετές σκηνές και να μας πείσει ότι όλη η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο μονοπλάνα. Βέβαια η ταινία δεν μένει μόνο στην επίδειξη τεχνικής αρτιότητας αλλά μας περνάει από τεράστια σκαμπανεβάσματα συναισθημάτων τα οποία φαίνονται τόσο αληθινά που στο τέλος της ταινίας θα νιώθετε λίγο πιο βαριοί από πριν.ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ