When They See Us: Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η αδικία


Δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερο συναίσθημα από το να σε κατηγορούν για κάτι που δεν έχεις κάνει, ειδικά όταν πρόκειται για ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που συνέβησαν στον κόσμο.

19 Απριλίου 1989, Νέα Υόρκη. Η 28χρονη Trisha Meili πήγε για τζόκινγκ στο Central Park και κάποιοι άντρες τη βίασαν, τη σοδόμισαν και την έσπασαν στο ξύλο. Η άτυχη κοπέλα έπεσε σε κώμα για 12 ημέρες, παλεύοντας για τη ζωή της, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το έγκλημα ως ένα από τα σκληρότερα της δεκαετίας.

Η αστυνομία πρέπει να βρει γρήγορα απαντήσεις, δεν έχει σημασία η έρευνα, πρέπει να βρουν ενόχους! Πέντε ανήλικα παιδιά ήταν το ίδιο βράδυ στο πάρκο, σίγουρα κάτι είδαν, σίγουρα εμπλέκονται, αυτά θα το έκαναν!

Τα παιδιά κλείνονται σε αίθουσες ανακρίσεων κάποια με συνοδεία γονέα, κάποια όχι. Αν τα χτυπήσεις μπορείς και να τα πείσεις να πουν αυτό που θες να ακούσεις, αν πουν αυτό που πρέπει θα πάνε σπίτι. «Μίλα και σου υπόσχομαι να πας σπίτι, αν δεν μιλήσεις δεν θα πας στο σπίτι!»

Οι ώρες περνούν, κυριαρχεί η κούραση, η πείνα, η απόγνωση. Τα παιδιά λένε αυτό που «πρέπει» για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Αυτό που ουσιαστικά υπογράφουν όμως είναι η καταδίκη τους στην κόλαση που μόλις έχει ξεκινήσει.

Η σειρά When They See Us παρουσιάζει την παραπάνω ιστορία με έναν τρόπο, που σου τσακίζει την ψυχή χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς. Το Netflix έχει μάθει καλά πλέον πώς παίζεται το παιχνίδι της καλής μεταφοράς ενός εγκλήματος στη μικρή οθόνη. Δεν θέλει υπερβολές, η ιστορία είναι ήδη υπερβολική, θέλει καλές ερμηνείες, καλή σκηνοθεσία και σε αυτή τη σειρά συναντάμε κι εξαιρετική μουσική.

Όπως πολύ σωστά καταλάβατε, η σειρά αυτή μου άρεσε και μάλιστα πολύ. Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι αν και τα επεισόδια είναι μόνο τέσσερα, έκανα αρκετές παύσεις γιατί δεν μου ήταν εύκολο.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί και η ευθεία επίθεση στον τωρινό Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, αφού το Netflix υπενθυμίζει ή και ενημερώνει τον κόσμο που δεν ήξερε, για τη στάση που κράτησε τότε για το τρομερό συμβάν. Ο Trump έβγαινε στην τηλεόραση πριν καν δικαστούν τα παιδιά και απευθυνόμενος σε αυτά έλεγε πώς τα μισεί και πρέπει να πεθάνουν. Δεν δίστασε μάλιστα να πληρώσει σχεδόν 80.000 δολάρια για μια διαφήμιση σε εφημερίδα, ζητώντας να επαναφέρουν τη θανατική ποινή.

H Ava DuVernay (Selma, 13th), δημιουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια έφτιαξε μια σπουδαία σειρά που παρουσιάζει με τον σωστό τρόπο την έλλειψη δικαιοσύνης, τον ρατσισμό, το πολιτικό σύστημα. Η Trisha Meili ήταν μια γυναίκα που κακοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. Είναι όμως και μια γυναίκα που δεν θα ήθελε να κατηγορηθούν οι λάθος άνθρωποι.

Δείτε τη σειρά και αν θέλετε τη γνώμη μου, αναζητήστε μετά στο διαδίκτυο την υπόθεση για να διαβάσετε ακόμα περισσότερα. Αν το αντέχετε ασφαλώς…

Βαθμολογία δεν βάζω, περισσεύει.

 

 ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ