Vis a Vis / Locked Up


Ισπανική σειρά, 4 σεζόν, οι 3 είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στο Netflix

Η πρωταγωνίστρια λέγεται ΜΑΚΑΡΕΝΑ και πλιζ αν έχετε γεννηθεί ξερωγω μετά το ’90 ψάξτε το, χορέψτε το, δε γίνεται να έχει κανείς τέτοια κενά γνώσης.

Το τελευταίο που περιμένεις από μία καλή -και ξανθιά- κοπέλα, κόρη αστυνομικού, είναι να βρεθεί στης φυλακής τα σίδερα. Εκτός αν ξέρεις ότι το Orange is the new black κυκλοφόρησε το ’13 και το Locked Up το ’15. Κάθε ομοιότητα δεν μπορεί να είναι εντελώς συμπτωματική!

Αν σου αρέσει η σχετική θεματολογία εδώ θα βρεις δράση με το κουτάλι αλλά όχι τόσο συναίσθημα ή χιούμορ όσο στο Orange.

To Locked Up φέρνει περισσότερο σε Prison Break στη γυναικεία του εκδοχή, με ολίγη από The Inmate, πασπαλισμένο με στοιχεία Oz – όπως τον άγαρμπο τρόπο που οι φυλακισμένες μιλάνε απευθείας στην κάμερα για τον εαυτό τους.

Η δράση είναι που σπρώχνει τα πάντα μπροστά και μας αναγκάζει να παρατείνουμε τη δυσπιστία μας ή να αποχωρήσουμε. Όσα συμβαίνουν προσπερνούν την πραγματικότητα, την ξεπερνούν και την αποχαιρετούν. Είμαστε δηλαδή μπροστά σε μια καθαρόαιμη υπερβολή. Πώς όμως θα γινόταν αλλιώς; Η πραγματικότητα μιας φυλακής είναι μάλλον περισσοτερο η ρουτίνα και η βαρεμάρα, υλικά που δεν αρκούν ούτε για μισό επεισόδιο.

Οι χαρακτήρες εδώ είναι ψιλοχάρτινοι και κάπως στερεοτυπικοί αν σκεφτείς πως οι «κακοί» έχουν καταγωγή από τη Μέση Ανατολή αλλά είναι οι «καλοί» οικογενειάρχες που αποδεικνύονται πρωτομάστορες στο έγκλημα. Φτάνεις σε κάποια φάση να αναρωτιέσαι αν έχει μείνει κανένας καλός από όλους τους χαρακτήρες.

Η απόλυτη κακιά της ιστορίας είναι γνωστή σε όσους έχουν δει το Casa de Papel ως επιθεωρήτρια και έχει για φιλαράκι της τη Nairobi από την ίδια σειρά. Για όσους έχουν δει και το Laws of Thermodynamics που υπάρχει στο Netflix, θα αναγνωρίσουν εδώ και την «Κατσαρή» που κάνει στενή παρέα με την Μακαρένα.

Αν δεν είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω, μου αρέσει, το βλέπω και το βάζω στην κατηγορία «ένοχες απολαύσεις» παρά τις αδυναμίες του.

 

 

Γενικά τώρα, δεν ξέρω γιατί είναι τόσο δημοφιλείς οι σειρές με φυλακές. Ίσως να είναι η περιέργεια μας για το πώς είναι η ζωή εκεί. Ωστόσο στις σειρές η δυναμική ανάμεσα σε δεσμοφύλακες και φυλακισμένους/ες είναι αντίθετη από αυτό που περιμένεις. Μας δημιουργείται η εντύπωση πως είναι οι φυλακισμένοι/ες που κάνουν κουμάντο και είναι ικανοί/ες να χειραγωγήσουν το σύστημα για να κάνουν ό,τι θέλουν. Μπαινοβγαίνουν, φέρνουν πράγματα ελεύθερα, κυκλοφορούν παντού κ.τ.λ.

Αλλά ακόμα και με αυτές τις υπερβάσεις, το θέμα δε χάνει το ενδιαφέρον του. Σε συνθήκες εγκλεισμού σε συνδυασμό με στέρηση ελευθεριών, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον φανταστικούς χαρακτήρες να ανακαλύπτουν ταυτοχρονα τον χειρότερο αλλά και τον καλύτερο εαυτό τους.

TRIVIA:
#insteadof
Οι σειρές με φυλακές που είναι διαθέσιμες στο Netflix είναι Orange is the New Black, Locked Up, The Inmate, Prison Break
Τα reality tv: Girls Incancerated, Jail Birds, First and Last
To ντοκιμαντέρ: Inside the world’s toughest prisons, Surviror’s Guide to Prison

και πολλά άλλα…

 

Για να διαβάσετε περισσότερα #koolreview πατήστε ΕΔΩ!

 



ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ