Quicksand: Καλή αλλά όχι τέλεια


Μόλις ολοκλήρωσα τα έξι επεισόδια της νέας σειράς του Netflix, Quicksand, η οποία βασίζεται στο oμότιτλο best seller της Malin Persson Giolito.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έλαβε το 2016 το βραβείο καλύτερου σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος και επιχειρεί μια σκοτεινή εξερεύνηση των υπό κατάρρευση κοινωνικών τάξεων της Ευρώπης και του ψυχισμού των εύπορων εφήβων της Σουηδίας.

Στην υπόθεση της σειράς, όταν μια τραγωδία σ’ ένα σχολείο αναστατώνει ένα πλούσιο προάστιο της Στοκχόλμης, μια φαινομενικά ισορροπημένη έφηβη καταλήγει να δικάζεται για φόνο.

Λάτρης των σειρών που περιέχουν εγκλήματα είδα κι έκρινα τη σειρά ναι μεν αντικειμενικά αλλά κι αρκετά αυστηρά. Σε κριτικές του εξωτερικού διάβασα ότι η σειρά ακολουθεί πιστά την ιστορία του βιβλίου, σε περίπτωση που το έχετε απορία.

O Sebastian (Felix Sandman) είναι ένας νεαρός που προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια και κάνει οτιδήποτε του αρέσει. Έχει κακές σχέσεις με τον πατέρα του και γνωρίζει τη Maja (Hanna Ardéhn), μια «σωστή» κοπέλα που δείχνει ότι θα τον συμμορφώσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Ένα άγριο φονικό στην αίθουσα του σχολείου βρίσκει την Maja να κρίνεται κατηγορούμενη.

Η πρώτη σκηνή της σουηδικής παραγωγής είναι εξαιρετική και σε «ψήνει» αρκετά. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα επικρατεί σε όλα τα επεισόδια αλλά δεν είναι αρκετή. Σε αρκετά σημεία ένιωσα ότι η ιστορία πήγαινε αργά.

Τα επεισόδια που εξελίσσονται στο δικαστήριο είναι πολύ καλά. Ανατροπές δεν συνάντησα, εκτιμώ ότι η σειρά περιστρέφεται γύρω από τον ψυχισμό της κατηγορούμενης. Οι ερμηνείες είναι καλές αλλά για μένα ξεχωρίζει εκείνη του δικηγόρου, δηλαδή του ηθοποιού David Dencik.

 

Δύο σημεία που με «ψιλοχάλασαν».

Δεν γνωρίζω τις συνήθειες της κάθε χώρας αλλά μου φάνηκε λίγο εκτός πραγματικότητας η ρουτίνα των νέων της σειράς. Τα παιδιά πηγαίνουν όποτε θέλουν στο σχολείο, κάνουν συνεχώς πάρτι, οι γονείς είναι αρκετά «χαλαροί» και όσοι βρίσκονται σε σχέση μπορούν να κοιμούνται αλλά και να μένουν μαζί. Δεν κατακρίνω κάτι κι ούτε ξέρω πώς διασκεδάζουν οι νέοι σε άλλες χώρες, απλά δεν ένιωσα να ταυτίζομαι με την ιστορία.

Υπάρχει ένας χαρακτήρας στη σειρά, ο Samir, ο οποίος είναι μετανάστης και συμμαθητής του Sebastian και της Maja. Ο Samir δεν είναι αποδεκτός από τον Sebastian και δείχνει να έχει προσπαθήσει πολύ για να θεωρείται ισάξιος με τους υπόλοιπους. Είναι έξυπνος και συνεσταλμένος. Στο τέλος της σειράς όμως και σε μία σκηνή που δεν θέλω να περιγράψω γιατί πιθανώς να θεωρηθεί spoiler, μου φάνηκε αρκετά ρατσιστικός ο τρόπος που παρουσιάστηκε τελικά.

Δεν αποτρέπω κανέναν από το να δει το Quicksand, δεν μετάνιωσα που το είδα. Απλά όπως σας είπα και στην αρχή όταν έχεις δει ό,τι τρέλα κυκλοφορεί εκεί έξω από ψυχολογικά θρίλερ και ιστορίες εγκλημάτων αναγκαστικά μπαίνεις στη διαδικασία της σύγκρισης.

Και για μένα η σειρά ήταν καλή, αλλά όχι τέλεια.

 

Αναμένω στα σχόλια και τις δικές σας απόψεις!

 

 ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

  1. Nikos Xristidis 06/04/2019

    Ενδιαφέρων

  2. Ιωάννα 21/03/2020

    Για μένα η σειρά ήταν πολύ καλή! Μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, είδα και τα 6 επεισόδια σε 1 μέρα! Θα συμφωνήσω σε ο,τι αφορά τις συνήθειες των παιδιών, το σκέφτηκα κι εγώ ενώ το έβλεπα, αλλά μπορεί όντως να συμπεριφέρονται έτσι στη συγκεκριμένη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ