Οι streaming υπηρεσίες όπως τα Netflix, Hulu και Amazon Prime μας έχουν φέρει κοντά στην κουλτούρα του binge watching. Αντί να περιμένεις μία ολόκληρη εβδομάδα για να δεις το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, οι πλατφόρμες ανεβάζουν με τη μία ολόκληρη τη σεζόν, δίνοντας σου τη δυνατότητα να τη δεις όλη μεμιάς.
Οι περισσότεροι χρήστες υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πολύ νέοι και ανήκουν στη γνειά των social media και του binge-watching. Ο κορμός των συνδρομητών του Netflix είναι κάτω των 35! Ναι, καλά διαβάσατε, σύμφωνα με έρευνα του YouGov, το 50% των τηλεθεατών του Netflix είναι κάτω των 35 ετών.
Μήπως όμως ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το Netflix, γίνεται μία προσπάθεια να μας επιβληθεί το binge-watching μοντέλο;
Η αλήθεια είναι πως πολλοί τηλεθεατές έχουν πάθει εμμονή με το binge-watching και δεν μπορούν να αντισταθούν στο να βλέπουν το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Δεν είναι μόνο η ικανοποίηση που αντλούν από την παρακολούθηση, συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα στην εποχή που κυριαρχούν τα social media, ο τηλεθεατής θέλει να νιώσει ότι παρακολουθεί μαζί με τους άλλους αυτά που είναι της μόδας χωρίς να μένει πίσω. Συζητούν όλοι για τη Ρωσική Κούκλα; Ε τότε πολλοί νιώθουν υποχρεωμένοι να τη δουν και μάλιστα στα γρήγορα. Έπειτα, και πάλι ελέω social media, υπάρχει ο φόβος των spoiler. Χίλιες φορές να κλειστείς μερικές ώρες στο σπίτι αποφεύγοντας το κινητό και να δεις μία σειρά, παρά να το κάνεις τμηματικά και να τρέμει το φυλλοκάρδι σου κάθε φορά που μπαίνεις Facebook μήπως δεις φωτογραφία ή είδηση από το τελευταίο της επεισόδιο. Ενώ αν τα έχεις δει όλα, μπαίνεις στα social media χωρίς φόβο!
Για παράδειγμα, αν δεν έβλεπες το Bird Box με τη Sandra Bullock τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε, τότε μετά δεν σου έμεναν και πολλοί λόγοι να το δεις. Ηταν τόσα τα memes και τα spoiler που ένιωθες σαν να έχεις παρακολουθήσει την ταινία, χωρίς καν να πατήσεις play. Μήπως λοιπόν το Netflix μας αναγκάζει να κάνουμε binge watching;
Το 2018 το Netflix είχε περίπου 1.500 ώρες καινούριου original περιεχομένου, το οποίο αντιστοιχεί σε 9 εβδομάδες. Το 2019 ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος. Η εταιρεία μάλιστα αναλύει τα δεδομένα και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της το εξής στοιχείο: πόσο γρήγορα οι χρήστες βλέπουν μία σειρά.
Το είχε αποκαλύψει αυτό, πολύ κυνικά, ο παραγωγός της σειράς «One Day at a Time» Mike Royce. Οταν βγήκε η τρίτη σεζόν έγραψε στο Twitter: «Οι τηλεθεατές του Some One Day at a Time λένε ότι θέλουν να δουν σιγά σιγά τον τρίτο κύκλο για να μην τελειώσει γρήγορα. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά το Netflix βασίζεται στα στοιχεία των πρώτων δύο εβδομάδων για να λάβει αποφάσεις. Επομένως αν θέλετε να δείτε και τέταρτη σεζόν τελείωστε τα επεισόδια μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες!».
Άρα με την τυπική έννοια, όχι, το Netflix δεν μας αναγκάζει να κάνουμε binge watching. Αν λάβουμε όπως υπόψη την πίεση των social media και την επιθυμία μας να υπάρξει νέος κύκλος της αγαπημένης μας σειράς, μοιάζει σαν να μην έχουμε άλλη επιλογή από έναν ακόμα μαραθώνιο.