Leila: Η δυστοπία στην πιο τρομακτική της μορφή


Πριν ξεκινήσω το review της νέας δυστοπικής σειράς του Netflix, Leila, θέλω να παραδεχτώ ότι πάντα κοιτάω τις βαθμολογίες στο imdb πριν ξεκινήσω μια σειρά αλλά σχεδόν ποτέ δεν τις παίρνω στα σοβαρά. 

Στην περίπτωση του Leila, βλέπω ότι 2.882 άτομα έχουν δώσει στο imdb ένα 3.7, αναφέροντας ότι η σειρά αποτελεί προσβολή κατά του ινδουισμού. Aς σοβαρευτούμε τώρα και ας προχωρήσουμε στην κριτική.

Η σειρά βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Prayaag Akbar. Σ’ ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι άνθρωποι ζουν σε κοινότητες και κάποιοι στο περιθώριο, μια γυναίκα αναζητά την κόρη που έχασε όταν συνελήφθη η ίδια λίγα χρόνια πριν.

Αν διαβάζετε άρθρα του εξωτερικού, θα διαπιστώσατε ότι πολλοί παρομοίασαν το Leila με το αριστουργηματικό The Handmaid’s Tale. Αν θέλετε τη γνώμη μου, μοιάζει μόνο στο γεγονός ότι παρουσιάζει μια δυστοπική κοινωνία και τίποτα άλλο.

Τα πρώτα επεισόδια της σειράς με δυσκόλεψαν αρκετά συναισθηματικά αφού παρακολουθούμε μια γυναίκα που χάνει στην κυριολεξία τα πάντα από ένα νέο καθεστώς που θέλει να επαναφέρει την αγνότητα στη χώρα μέσω σκληρών μέτρων και εξευτελισμού. Το Netflix έχει κάνει μια πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά στα σκηνικά, προσφέροντας στον απόλυτο βαθμό το κλίμα που επικρατεί.

Δεν είναι μια σειρά που θα συγκλονιστείς με τις ερμηνείες, είναι μια σειρά που θα σε προβληματίσει και θα σε βάλει στη θέση όσων υποφέρουν. Τι θα έκανες αν τα έχανες όλα; Ζει το παιδί σου; Πόσο ακόμα θα αντέχεις την ταπείνωση;

Διαβάζω σε κάποιες κριτικές χρηστών ότι η ηθοποιός Huma Qureshi που υποδύεται την πρωταγωνίστρια της σειράς, ήταν εντελώς ανέκφραστη. Μιλάμε για μια Ινδή ηθοποιό που έχει βραβευτεί πολλές φορές για τους ρόλους της. Δεν ξέρω αν ο κόσμος περίμενε να δει μια γυναίκα να χτυπιέται στους τοίχους για το κακό που τη βρήκε, αλλά εγώ βρήκα πολύ σωστή την ερμηνεία της. Η Qureshi καταφέρει να εκφράσει τον πόνο της με τα μάτια της, είναι μια γυναίκα που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή και ακόμα και ο θυμός της πρέπει να είναι μετρημένος.

Όσο κυλούσαν τα επεισόδια τόσο με κέρδιζε η υπόθεση. Για πολύ κακή μου τύχη, το τελευταίο επεισόδιο αφήνει ένα τεράστιο cliffhanger και ειλικρινά ελπίζω η σειρά να ανανεωθεί γιατί “μυρίζει” μια τρομερά ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Δείτε το Leila αν σας αρέσουν οι δυστοπικές σειρές, αν δεν έχετε θέμα να παρακολουθήσετε και κάτι άλλο εκτός Αμερικής, αν θέλετε να βιώσετε έστω και μέσα από μια οθόνη καταστάσεις που δεν φανταζόσασταν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες σας.

Από μένα απλόχερα ένα 8.

Δείτε το trailer:

 ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ