Game of Thrones S8 E4: Κάτι δεν πήγε καλά, αλλά δεν πειράζει…


Έχοντας δει πλέον τέσσερα από τα έξι επεισόδια του τελευταίου κύκλου του Game of Thrones, νομίζω ότι μπορώ πλέον να υποστηρίξω ότι οι δημιουργοί έχουν υποκύψει στον συναισθηματισμό του τέλους, κάτι που είναι αναπόφευκτο μετά τη φρενήρη πορεία αυτής της καταπληκτικής, ομολογουμένως, σειράς.

Εξαιρουμένου του τρίτου επεισοδίου με τη Μάχη του Winterfell, το οποίο ήταν απλώς επικό, όλα τα υπόλοιπα μου δημιούργησαν πάνω κάτω την ίδια αίσθηση. Πολύς συναισθηματισμός, αχρείαστες και άγαρμπες εξελίξεις και λογικά χάσματα, αλλά… δεν πειράζει. Στα επεισόδια με χάλασαν διάφορα στοιχεία, αλλά… πραγματικά δεν πειράζει.

 

Για παράδειγμα, θυμόμαστε όσα έγιναν στη μάχη με τις κρύπτες. Στο δεύτερο επεισόδιο είχε αναφερθεί τόσο εξώφθαλμα και τόσες φορές «πόσο ασφαλείς είναι οι κρύπτες» που είχε χαθεί κάθε στοιχείο έκπληξης. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα, αν δεν έλεγαν τίποτε, ώστε να είμαστε και εμείς λιγότερο υποψιασμένοι όταν τα ζόμπι αρχίσουν να βγαίνουν γύρω από τη Sansa και τον Tyrion;

Ομοίως και στο τέταρτο επεισόδιο. Βρήκα τόσα πράγματα που δεν ήθελα να είναι εκεί, που έχασα το μέτρημα.

Μα η Brienne με νυχτικό να τρέχει πίσω από τον Jamie, με μαύρο δάκρυ;

Μα ο Snow να μην πει ούτε γεια στον Ghost (αυτό ειδικά σε όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία φαντάζει αδιανόητο);

Ή που αν μας έλεγαν πριν καιρό ότι θα δούμε στο GOT πρόταση γάμου στα γόνατα, θα σκάγαμε στα γέλια!

Και άντε πες ότι την κάνεις την πρόταση. Μα την κάνεις στην Άρυα;

Και είναι και το άλλο: πόσο «βίαιη» φαντάζει η προσπάθεια να αντιπαθήσουμε αίφνης της Daenerys. Τόσο πολύ, που όσοι είχαν δει εξ αρχής μία σκοτεινή πλευρά της και δεν «πήγαιναν» τη Μητέρα των Δράκων, θα αναγκαστούν τώρα να γυρίσουν στο άλλο άκρο και να την υπερασπιστούν. Δεν ξέρω αν θα μας εκπλήξουν (προσεύχομαι να το κάνουν), αλλά μέχρι στιγμής τη δείχνουν να οδεύει ή προς την τρέλα ή προς τον αφανισμό.

Και μιας και είμαστε στο κεφάλαιο Daenerys… Μόνο εγώ δεν έχω πειστεί από αυτόν τον σπουδαίο έρωτα με τον Snow; Θέλω να πω, δεν σας φαίνεται και εσάς ότι δεν έχει «χτιστεί» καθόλου αυτό το ρομάντσο; Πότε πρόλαβαν και αγαπήθηκαν τόσο, πότε φάνηκε ότι είναι τρελοί ο ένας για τον άλλο ώστε να δικαιολογείται αυτή η πλοκή και αυτές οι αντιδράσεις και των δύο, κι εγώ δεν το πήρα χαμπάρι;

Όσον αφορά το τέταρτο επεισόδιο επίσης δύο επισημάνσεις για σκηνές, που ναι μεν αντιλαμβανόμαστε ότι εξυπηρετούν την πλοκή, αλλά θα μπορούσαν να είχαν στηθεί πιο πειστικά:

– Η σκηνή με τους δράκους: Ο ένας πέταγε αμέριμνος στον θεό και από το πουθενά τον πέτυχαν όλα τα βέλη, από πλοία που μάλιστα ήταν κρυμμένα. Ο δεύτερος έτρεχε κατά πάνω στους εχθρούς, τον χτύπαγαν όλοι και δεν τον πετύχαινε κανείς! Σαν τα αστυνομικά, που ο ήρωας δέχεται «βροχή» από σφαίρες και βγαίνει πάντα αλώβητος…

– Η σκηνή με την Cersei: Είσαι πάνω στα τείχη, πάνοπλη, πανίσχυρη και θεότρελη. Έχεις απέναντί σου όλους σου τους εχθρούς, με κάτι αστεία όπλα και έναν δράκο να ξεκουράζεται σε απόσταση ασφαλείας. Και τι κάνεις; Κόβεις το κεφάλι της Missandei. Οκ…

Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο έγινε η επιλογή ο όγδοος κύκλος να έχει μόνο έξι επεισόδια, σίγουρα οι παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι κάνουν από όλους εμάς. Ωστόσο βγαίνει μία αίσθηση βιασύνης, όπως για παράδειγμα στην όλη εξέλιξη με το μυστικό περί της αληθινής ταυτότητας του Jon Snow. Πότε το είπε στις αδερφές του, πότε έφτασαν να κουτσομπολεύουν ο Tyrion με τον Varys, ούτε που το κατάλαβα. Και πραγματικά αυτή η ταχύτητα μας στέρησε δυνατές σκηνές, γιατί εγώ θα ήθελα πολύ να δω πώς αντέδρασαν η Arya και η Sansa μόλις έμαθαν ότι ο Jon δεν είναι αδερφός τους, ούτε νόθος γιος του Ned, αλλά νόμιμος διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου.

Μαζί με αυτή τη βιασύνη πορεύεται και η προσπάθεια ενός συναισθηματικού κλεισίματος μετά από όλα αυτά τα χρόνια, που ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, ωστόσο σε πολλές από τις σκηνές που προανέφερα αλλάζει εντελώς τη δομή των χαρακτήρων που γνωρίσαμε μέσα σε όλα αυτή την πορεία.

Αλλά για να το επαναλάβω… Δεν πειράζει.

Και πάλι μας αρέσει, και πάλι είναι η καλύτερη σειρά που έχουμε δει, και πάλι το ότι ασχολούμαστε με το παραμικρό, δείχνει την επιτυχία της καλής τηλεόρασης.

Άλλωστε έχουμε ακόμα δύο επεισόδια και με το Game of Thrones, δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξέρει τι τον περιμένει…


Απαγορεύεται ρητά από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η αναδημοσίευση, αντιγραφή, τροποποίηση περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του watchandchill.gr, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

  1. Δημήτρης Πλεμενιανακης 07/05/2019

    Χωρίς την καθοδήγηση των βιβλίων παρουσιάζονται στις τελευταίες season κυριως στην 7 και μετά που χάθηκε η μπάλα πολλά προβλήματα ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι φοβερή σειρά

  2. Δήμητρα Μπούζου 07/05/2019

    Συμφωνώ σε πολλά σημεία κυρίως ότι τα επεισόδια είναι πολύ λίγα και θα έπρεπε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Επίσης ξενερωσα και εγώ με το ότι δεν είδαμε αντιδράσεις σανσας και αρυας..Και για την Ντάνι συμφωνώ...Για να μην σας πολύ ζαλιζω συμφωνώ κατά 97% με όσα λέγονται πιο πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ