Cuties: Κριτική της νέας ταινίας του Netflix


H νέα ταινία του Netflix με τίτλο Cuties, προκάλεσε αντιδράσεις πριν καν προβληθεί.

Ένα άβολο πόστερ που τελικά αποσύρθηκε και μερικά προκλητικά πλάνα στο trailer, νευρίασαν πολύ κόσμο που σχολίασε ότι η ταινία  ενισχύει τη σεξουαλικοποίηση των παιδιών (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Η δημιουργός Maïmouna Doucouré μετά την κυκλοφορία της αφίσας δέχεται όπως ανέφερε απειλές κατά της ζωής της και το Netflix έσπευσε να σώσει την κατάσταση, αποσύροντας το και αποκαλώντας το ως «ακατάλληλο έργο τέχνης».

To Cuties ήρθε τελικά στο Netflix και επέλεξα να το δω με «ανοιχτό» μυαλό. Ήθελα να πιστέψω ότι όλα όσα ακούστηκαν ίσως, ξαναγράφω ίσως, να ήταν υπερβολικά. Δεν είναι κατακριτέο άλλωστε τα 11χρονα παιδάκια να χορεύουν, ούτε να φοράνε κοντά μπλουζάκια. 

Στην υπόθεση, η 11χρονη Αμί είναι μια μουσουλμάνα που δείχνει να καταπιέζεται από τη συντηρητική της οικογένεια. Στο σχολείο της, υπάρχει μια παρέα συνομήλικων κοριτσιών που έχουν φτιάξει μια ομάδα χορού, τις «Γλυκούλες».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για Netflix


Η Άμι καταφέρνει τελικά να μπει στην κοριτσοπαρέα. Μια παρέα 11χρονων κοριτσιών (λυπάμαι που γράφω ξανά τον αριθμό 11…)  που ντύνονται προκλητικά, μιλάνε για σεξ, προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι ο βιασμός, βρίζουν χυδαία, παίζουν με προφυλακτικά και πολλά ακόμα.

Και κάπου εκεί, μόνο μια σκέψη ξεπηδάει στο μυαλό μου. Το Cuties ήθελε μόνο να προκαλέσει. Και το κατάφερε.

Η μικρή μουσουλμάνα γίνεται ακόμα πιο «σκληρή» από τις υπόλοιπες της ομάδας. Γίνεται επιθετική, ανεβάζει προκλητικές φωτογραφίες στα social media, παρακολουθεί βίντεο με γυμνές χορεύτριες και διδάσκει στις υπόλοιπες κινήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε 11χρονα παιδιά (θα το ξαναγράψω το 11, να το ξέρετε).

Η δημιουργός της ταινίας Maïmouna Doucouré, πήγε λίγο να το μαζέψει στο τέλος (δεν θα αποκαλύψω το πώς). Το αποτέλεσμα όμως είχε κριθεί. Ποτέ άλλοτε δεν παρακολούθησα ταινία με τόσα πλάνα με οπίσθια. Οπίσθια 11χρονων παιδιών. Στην ταινία παρακολούθησα ένα παιδί να μιμείται σεξουαλικές κινήσεις. Είδα παιδιά ντυμένα σαν ιερόδουλες.

Θα προτιμούσα να δω μια ταινία, στην οποία η 11χρονη Άμι, βρίσκει διέξοδο στον χορό και αναπτύσσει μια σπουδαία φιλία με κορίτσια που δεν μεγάλωσαν στο ίδιο περιβάλλον. Μια ταινία αισιόδοξη που δίνει κίνητρο σε κάθε παιδί να εκφραστεί, να κυνηγήσει τα όνειρά του, να είναι χαρούμενο.

Αυτό που είδα, δεν προσφέρει τίποτα απολύτως σε κανέναν. Υπάρχουν ταινίες που περιέγραψαν με αριστουργηματικό τρόπο αυτά που -υποτίθεται- ήθελε να περάσει η δημιουργός.

Συνοψίζω. Δεν είναι μία ταινία που θα πρότεινα. Όχι μόνο γιατί με ενόχλησαν κάποιες σκηνές, αλλά επειδή όπως προανέφερα δεν κατάφερε τίποτα ουσιαστικό.

Υπάρχουν κι άλλες ταινίες ίδιου επιπέδου. Το Netflix όμως με εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και τεράστια επιρροή, πόνταρε στο Cuties και θέλησε να προβάλλει αυτή την ιστορία.

Όταν έχεις δυνατή φωνή όμως, φρόντισε να λες και τα σωστά λόγια.ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

  1. Τίνα 13/09/2020

    Το είδα από περιέργεια λόγω των αντιδράσεων. Είναι ακριβώς όπως το περιγράψατε. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις παιδιά με τέτοια συμπεριφορά. Ένιωθα αηδία σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Αισχος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ