7 λόγοι που αποδεικνύουν ότι όσοι κλαίνε στις ταινίες είναι τελικά οι πιο δυνατοί


Ταινίες όπως το “Hachiko: Η Ιστορία ενός Σκύλου” ή το “The Notebook”, έχουν κάνει πολλούς από εμάς, να πάρουμε ένα χαρτομάντιλο για να σκουπίσουμε τα δάκρυα μας, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια προβολής τους.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κλάμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σημάδι αδυναμίας. Λοιπόν, μαντέψτε, αυτό είναι εντελώς λάθος! Ο Paul J. Zak, ένας νευρο-οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Claremont Graduate, διεξήγαγε μια έρευνα στην οποία επιβεβαίωσε ότι αυτοί που κλαίνε κατά τη διάρκεια μιας ταινίας είναι πιο συμπονετικοί, ξέρουν πώς να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματα τους και είναι πιο δυνατοί όταν αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες. Στο Bright Side φιλοξενείται ένα άρθρο, το οποίο μας εξηγεί τα συμπεράσματα της έρευνας:

 

1. Ο θεατής συνειδητοποιεί ότι αυτές οι ιστορίες δεν είναι πραγματικές, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματα του.
Ο Zak υποστηρίζει ότι, παρότι οι θεατές γνωρίζουν ότι η ταινία δεν είναι αληθινή και η ιστορία είναι φανταστική, και πάλι είναι αναπόφευκτο να κλάψουν όταν βλέπουν μια πολύ συγκινητική στιγμή.

 

2. Για όλα φταίει η ωκυτοκίνη.
Αυτή η ορμόνη δρα σαν νευροδιαβιβαστής και ευθύνεται για το τι νιώθουμε όταν βλέπουμε μια συγκινητική στιγμή. Δενόμαστε με μια ιστορία, με ένα συναίσθημα και αργότερα με μια θετική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ορμόνη μας κάνει πιο συμπονετικούς αλλά και να έχουμε μια πολύ πιο δεκτική συμπεριφορά στον κόσμο αλλά επιπλόεν μας κάνει να νιώθουμε και πιο χαρούμενοι.

 

 

3. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.
Οι άνθρωποι που δεν ντρέπονται να κλάψουν κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, είναι στην πραγματικότητα πιο δυνατοί σε σχέση με αυτούς που κρύβουν τα δάκρυα τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά θαρραλέοι να εκφράσουν τα πραγματικά συναισθήματα τους. Δεν φοβούνται μήπως τους σχολιάσουν ή τους κατακρίνουν γι΄ αυτό. Αυτό, σύμφωνα με τον Zak, είναι ένα αποτέλεσμα της ωκυτοκίνης, αφού συμπονώντας τους ανθρώπους γύρω τους, αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται να εκφράσουν την γνώμη τους για κάτι που πιστεύουν ότι είναι σωστό.

 

4. Η δύναμη των δακρύων
Τα αποτελέσματα της έρευνας του νευρο-οικονομολόγου δείχνουν επίσης ότι αυτοί που κλαίνε στις ταινίες γνωρίζουν περισσότερα για τη θεραπευτική δύναμη των δακρύων. Το κλάμα μας κάνει να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, να μάθουμε να βλέπουμε ότι υπάρχουν περιστάσεις που μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στο περιβάλλον μας και ότι είμαστε ευάλωτοι σε αυτό.

 

5. Δεν αποφεύγουν συναισθήματα.
Οι άνθρωποι που κλαίνε κατά τη διάρκεια μιας ταινίας θεωρούν ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη προοπτική στο τι συμβαίνει γύρω μας, και ότι μερικές φορές είναι αναγκαίο να κλάψουμε. Αυτό τους επιτρέπει να πετύχουν μεγαλύτερη συναισθηματική ισορροπία σε σχέση με αυτούς που κρύβουν τα συναισθήματα τους.

 

6. Δεν ενδιαφέρονται για το φύλο στους ρόλους ή τις προσδοκίες.
Όλοι έχουμε ακούσει αυτή την φράση: “Οι άντρες δεν κλαίνε.” Τα περισσότερα αγόρια μαθαίνουν από νεαρή ηλικία ότι το κλάμα δημοσίως θα τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι. Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένας ανόητος περιορισμός. Τα αγόρια και κορίτσια, όταν είναι μικρά, δεν διαφέρουν στο πόσο κλαίνε. Είναι μια ανθρώπινη αντίδραση που δεν σχετίζεται με το φύλο και αυτό είναι γνωστό σε αυτούς που δεν φοβούνται να το κάνουν δημόσια. Δεν φοβούνται μήπως σχολιαστούν από αυτούς που πιστεύουν ότι το κλάμα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοριτσιών.

 

7. Ζουν τη ζωή στον μέγιστο βαθμό.
Η ωκυτοκίνη σχετίζεται επίσης με την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτοί που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους άλλους, έχουν μεγάλα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή στο σώμα τους, και συχνά δημιουργούν πιο βαθιές σχέσεις. Αναγνωρίζουν την αξία του να εκτιμούν τα πράγματα γύρω τους. Επίσης ζουν πιο γεμάτη ζωή σε σχέση με αυτούς που έχουν θέματα εμπιστοσύνης και νιώθουν στεναχώρια στις σχέσεις που έχουν με άλλους.

 

Εσάς, ποιες ταινίες σας έκαναν να κλάψετε λοιπόν; Αναμένουμε στα σχόλια τις απαντήσεις σας!


Απαγορεύεται ρητά από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η αναδημοσίευση, αντιγραφή, τροποποίηση περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του watchandchill.gr, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

  1. Labros Koutsospiros 29/11/2019

    Ενταξει.. Με Χατσικο η την αλλη ταινια με σκυλο. τον Μαρλει εχω βαλαντωσει. Κ αφου βρηκα ευκαιρια την αγαπημενη μου. Σπιτι απο αμμο κ ομιχλη ( δειτε την... προπερσι )

  2. Γιανης Θεοδωρου 07/12/2019

    Οχι αλλο χατσικο!!!!!!! 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ