1917: Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της ταινίας


Η ταινία 1917 του Sam Mendes έχει λάβει ήδη δύο Χρυσές Σφαίρες για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία, ενώ διεκδικεί στην 92η τελετή απονομής Όσκαρ 10 βραβεία (Kαλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου, Ηχητικού Μοντάζ, Οπτικά Εφέ, Μουσική, Μακιγιάζ και Κομμώσεις).

Όσοι έχετε δει ήδη το φιλμ θα γνωρίζετε ότι βασίζεται σε ιστορίες που εκμυστηρεύτηκε ο παππούς του Mendes στον εγγονό του κι εκείνος ήθελε διακαώς εδώ και χρόνια να τις μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη.

Η υπόθεση εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, o Schofield και ο Blake αναλαμβάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στον χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση σε εκατοντάδες στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αδερφός του Blake.

H συνέχεια περιλαμβάνει περιγραφή σκηνών της ταινίας, προχωρήστε με δική σας ευθύνη.

Η ταινία ξεκινάει και οι θεατές γνωρίζουν από το πρώτο λεπτό ότι τα γεγονότα εξελίσσονται την 6η Απριλίου 1917. Στις πρώτες σκηνές του φιλμ και μέσω ενός εντυπωσιακού μονοπλάνου από τον Mendes, βλέπουμε τους δύο στρατιώτες να προχωράνε ανάμεσα στις κακοδιατηρημένες βρετανικές τάφρους, προκειμένου να λάβουν οδηγίες από τον στρατηγό τους (Colin Firth).

O Colin Firth υποδύθηκε τον στρατηγό Erinmore.

 

Η εντολή είναι ξεκάθαρη και άκρως ριψοκίνδυνη. Τα βρετανικά στρατεύματα σκοπεύουν να επιτεθούν στις γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται να υποχωρούν, όμως αυτό είναι μια παγίδα που βάζει σε κίνδυνο 1.600 στρατιώτες. Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν καταστραφεί και ο μόνος τρόπος για να ειδοποιηθούν οι Βρετανοί να μη χτυπήσουν τελικά είναι οι δύο στρατιώτες να βγουν από τις τάφρους, να περάσουν από τα γερμανικά στρατόπεδα και έπειτα να κατέβουν στο ποτάμι στο δάσος όπου ο βρετανικός στρατός προετοιμάζεται για μία επίθεση που δεν πρέπει να γίνει. Δίχως δεύτερη σκέψη, ο Blake, γνωρίζοντας ότι εκεί βρίσκεται και ο αδερφός του, ξεκινάει τη διαδρομή. Μάταια ο Schofield του ζητάει να περιμένουν λίγο. Η απειλή είναι τεράστια και οι νεαροί στρατιώτες ξεκινάνε την πορεία τους.

Τα όσα συμβαίνουν στη συνέχεια, όσοι έχετε παρακολουθήσει το αριστουργηματικό 1917, τα γνωρίζετε. Εμείς θελήσαμε να εισχωρήσουμε λίγο περισσότερο σε όσα εξιστορούνται στην ταινία και να λύσουμε πιθανές απορίες που γεννήθηκαν στους θεατές.

[irp posts=”30540″ name=”1917: Η πρωτοποριακή έκπληξη του Sam Mendes”]

Οι Γερμανοί πράγματι υποχώρησαν, πράγμα που οδήγησε σε έντονη σύγχυση τους Συμμάχους.
Ο Schofield και ο Blake πριν ξεκινήσουν για τις γερμανικές τάφρους ζητάνε από τον υπολοχαγό Leslie τον οποίο υποδύεται ο Andrew Scott (Specter, Fleabag) να τους βοηθήσει αλλά εκείνος τους απαντάει ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται μπροστά και αν θα βρεθούν μπροστά σε άδειες τάφρους ή μπροστά από χιλιάδες όπλα. Τους δίνει φωτοβολίδες και τους ζητάει, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν Γερμανοί εκεί, να τις ανάψουν για να ενημερωθούν κι αυτοί. Οι δύο στρατιώτες καταφέρνουν να φτάσουν στις τάφρους και βλέπουν ότι οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει.

Ο Andrew Scott υποδύθηκε τον υπολοχαγό Leslie

 

Την άνοιξη του 1917, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την επιχείρηση Alberich και πράγματι υποχώρησαν στη γραμμή Hindenburg. Ο Doran Cart, επιμελητής στο Μουσείο για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του Κάνσας Σίτι, είχε αναφέρει στο περιοδικό Smithsonian ότι οι Γερμανοί δεν συνήθιζαν να υποχωρούν, απλώς έψαχναν για καλύτερες αμυντικές θέσεις.

Στην ταινία, ο Schofield και ο Blake φτάνοντας στις τάφρους βρίσκονται αντιμέτωποι με παγίδες που άφησαν οι Γερμανοί, οι οποίες παραλίγο να αποδειχτούν μοιραίες και για τους δύο.

[irp posts=”30158″ name=”Θα κερδίσει το 1917 το Όσκαρ καλύτερης ταινίας;”]


Οι Γερμανοί όντως έστησαν παγίδες στις αποθήκες που εγκατέλειψαν.

Καθώς οπισθοχωρούσαν, οι Γερμανοί εξασφάλιζαν ότι δεν θα άφηναν τίποτα που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στους Συμμάχους, ώστε να επιβραδύνουν την πορεία του εχθρού. «Οι Γερμανοί είχαν καταστρέψει οτιδήποτε είχε αξία – έκαψαν τις πόλεις, πήραν τους περισσότερους αιχμαλώτους, έκοψαν τα δέντρα για να εμποδίσουν τις μεταφορές των οχημάτων και είχαν αφήσει πίσω τους παγίδες, ελεύθερους σκοπευτές και μερικές άλλες απροσδόκητες εκπλήξεις», ανέφερε ο Sam Mendes στο Vanity Fair.

Αυτή η πραγματικότητα ενέπνευσε μεγάλο μέρος του σετ της καμένης γης που βλέπουν οι θεατές στην ταινία, όπου συρματοπλέγματα, λάσπη, αρουραίοι και τέφρα καλύπτουν περισσότερη γη από ό,τι το χορτάρι.

Είναι η 6η Απριλίου 1917 μια σημαντική ημέρα στην ιστορία;
Οι θεατές της ταινίας θέλησαν να μάθουν αν η ημερομηνία επιλέχθηκε τυχαία ή αν είναι όντως σημαντική. Στις 6 Απριλίου του 1917 μπήκαν στον πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό είναι απλά μια σύμπτωση και δεν έχει καμία σχέση με την πλοκή που ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη.

✍️ Διαβάστε την κριτική της ταινίας 1917

Όσον αφορά τα γεγονότα της ταινίας, δεν είναι σαφές αν συνέβησαν όντως την 6η Απριλίου, χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται. Οι Γερμανοί άρχισαν να κινούν τμήματα του Δυτικού Μετώπου προς τα πίσω, αρχίζοντας από τις 25 Φεβρουαρίου του 1917, και τελειώνοντας κάπου τον Απρίλιο. «Η ιδέα βασίστηκε χαλαρά σε μια ιστορία που μου είχε πει ο παππούς μου», έχει δηλώσει ο Mendes στο Deadline. Έτσι, ενώ ούτε ο Blake ούτε ο Schofield ήταν πραγματικοί στρατιώτες, η ανάγκη να μεταφέρονται μηνύματα ήταν συνηθισμένη. «Ο παππούς μου πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν νέος, μικρόσωμος και πολύ γρήγορος. Του ανατέθηκε η δουλειά να μεταφέρει μηνύματα στο δυτικό μέτωπο… Το πνεύμα αυτών που μου είπε και η κεντρική εικόνα ενός ανθρώπου που μεταφέρει το μήνυμα, με στοίχειωσε. Κόλλησε μέσα μου τα τελευταία 50 χρόνια».

O Sam Mendes δίνει οδηγίες στους πρωταγωνιστές της ταινίας George MacKay (Schofield) και Dean-Charles Chapman (Blake).

Αυτή η αποστολή του παππού του φαίνεται να είχε ιδιαίτερο βάρος για τον σκηνοθέτη. «Δεν ήταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 που αποφάσισε ότι θα πει τις ιστορίες για το τι του συνέβη», δήλωσε ο Mendes στο NPR το 2019. «Και υπήρχε μια συγκεκριμένη ιστορία που μας είπε ότι έπρεπε να μεταφέρει ένα μήνυμα μέσα από τη Νo Μan’s Land ένα σούρουπο τον χειμώνα του 1916. Ήταν μικρόσωμος και τον έβαζαν να μεταφέρει μηνύματα. Ήταν 1.67 ενώ η ομίχλη έφτανε σε ύψος περίπου 1.70 πάνω από το έδαφος στη Νo Μan’s Land, οπότε δεν φαινόταν πάνω από την ομίχλη. Και αυτό έμεινε μαζί μου. Και αυτή ήταν η ιστορία που βρήκα ότι ήθελα να πω».


Απαγορεύεται ρητά από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η αναδημοσίευση, αντιγραφή, τροποποίηση περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του watchandchill.gr, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ