15 ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλίο και… απογοήτευσαν


Δεν υπάρχει τίποτε που να αγαπάει περισσότερο το Χόλιγουντ από ένα καλό βιβλίο. Οι κορυφαίες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες των τελευταίων ετών, βασίζονται κατά κύριο λόγο σε βιβλία και πολλά best seller κάθε χρονιά καταλήγουν σε γραφεία παραγωγών προκειμένου να μεταφερθούν στην οθόνη.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχουμε δει αριστουργήματα, μέσα σε όλη αυτή τη φρενίτιδα έχουν υπάρξει και πολύ κακές μεταφορές, και μάλιστα κορυφαίων βιβλίων. Άλλες φορές οι σκηνοθέτες δεν έπιασαν την ατμόσφαιρα του έργου, άλλες οι πρωταγωνιστές έριξαν το πλοίο στα βράχια, γενικώς έχουν υπάρξει ουκ ολίγες ταινίες που το γλυκό δεν έδεσε! Ακολουθεί μία λίστα με τις μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο που έθαψαν οι κριτικοί:


1. The Scarlet Letter (1995)
To The Scarlet Letter (Άλικο γράμμα, 1995) θεωρείται μία από τις χειρότερες μεταφορές βιβλίων που έχουν γίνει ποτέ στον κινηματογράφο. Ο σκηνοθέτης Roland Joffé έμεινε πολύ μακριά από το πνεύμα του βιβλίου του Nathaniel Hawthorne. Η ταινία δεν τα πήγε καλά ούτε στις αίθουσες.

2. Battlefield Earth (2000)
Η αλήθεια είναι πως το Battlefield Earth είναι ένα δύσκολο βιβλίο και θα είχε δυσκολέψει ακόμα και τον καλύτερο σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη εκδοχή με τον John Travolta έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στις λίστες με τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών.

 

3. Captain Corelli’s Mandolin (2001)
Μπορεί για εμάς του Έλληνες να είναι μία αγαπημένη ταινία που διαφήμισε όσο λίγες τη χώρα μας και να εκτόξευσε τον τουρισμό στην Κεφαλονιά, ωστόσο οι κριτικοί λένε ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν είχε ούτε την «καρδιά», ούτε την «ψυχή» του βιβλίου του Louis de Bernières. Για την ακρίβεια, έχει γραφτεί ότι οι διάλογοι ήταν πολύ κακοί και ότι Nicolas Cage (Captain Corelli) και Penélope Cruz (Pelagia) δεν είχαν καμία χημεία.

 

4. Dreamcatcher (2003)
Είναι πολλές οι κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του Stephen King που έχουν απογοητεύσει, ίσως η χειρότερη όλων όμως να είναι το Dreamcatcher. Ενώ υπήρχε καλό έμψυχο δυναμικό (Damian Lewis, Morgan Freeman, Timothy Olyphant!), το τελικό προϊόν δεν ήταν καν αξιοπρεπές.

 

5. Enduring Love (2004)
Πρόκειται για μεταφορά μυθιστορήματος του Ian McEwan. Ενώ οι Daniel Craig και Rhys Ifans είναι πειστικοί στον ρόλο τους, το φιλμ δεν άφησε καθόλου χώρο να αναπτυχθούν οι χαρακτήρες με αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα.

 

6. The Perfect Catch (2005)
Θεωρήθηκε ότι δεν έφτασε τον πήχυ που είχε θέσει το βιβλίο και πως οι πρωταγωνιστές δεν έδεσαν καλά μεταξύ τους.

 

7. The Da Vinci Code (2006)
Όσο πετυχημένα είναι τα βιβλία του Dan Brown, άλλο τόσο κακές είναι οι μεταφορές τους στον κινηματογράφο. Η συγκεκριμένη ταινία άρεσε σε πολλούς, ωστόσο οι κριτικοί είπαν ότι πρόκειται για «απαίσιο αποτέλεσμα».

 

8. The Time Traveller’s Wife (2009)
Πολλά πήγαν στραβά και με αυτή την ταινία που βασίστηκε σε ένα υπέροχο βιβλίο, το χειρότερο όλων όμως ήταν η μηδενική χημεία μεταξύ Rachel McAdams και Eric Bana.

 

9. Cloud Atlas (2012)
Πολλοί μιλούν για τον χειρότερο ρόλο του Tom Hanks. Φανταστείτε δηλαδή, ούτε ο Hanks δεν έπαιξε καλά, τι παραπάνω να σχολιάσουμε;

 

10. The Hobbit (2012-2014)
Οι φαν του Hobbit δεν περίμεναν τέτοιο αποτέλεσμα από τον δημιουργό του The Lord of the Rings, Peter Jackson. Στο box office, η τριλογία τα πήγε καλά, ωστόσο οι κριτικοί μίλησαν για κακή μεταφορά ειδικά στο The Battle of Five Armies.

 

11. The Book Thief (2013)
Το βιβλίο ήταν εκπληκτικό. Η ταινία θεωρήθηκε ότι βγήκε εκτός πνεύματος και ατμόσφαιρας από την πρώτη κιόλας σκηνή. Επίσης δεν άρεσε που οι ηθοποιοί μίλαγαν αγγλικά με γερμανική προφορά.

12. The Great Gatsby (2013)
Καμία ταινία που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν έχει καταφέρει να αποδώσει το μεγαλείο του. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν σίγουρα η καλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποδώσει τον ντελικάτο τρόπο που είπε την ιστορία Fitzgerald.

 

13. The Girl on the Train (2016)
Το The Girl on the Train ως βιβλίο είχε ενδιαφέρον και αγωνία. Ως ταινία μεταξύ άλλων έκανε και το μεγάλο λάθος να μεταφέρει την ιστορία στη Νέα Υόρκη και όχι στο Λονδίνο που εκτυλίσσεται η ιστορία.

 

14. Me Before You (2016)
Η ταινία Me Before You, με τους Emilia Clarke και Sam Claflin, θεωρήθηκε ότι παραήταν γλυκανάλατη και δεν στάθηκε με τον τρόπο που όφειλε ούτε απέναντι στο βιβλίο, ούτε στο ευαίσθητο θέμα το οποίο διαπραγματευόταν. Στο στόχαστρο βρέθηκε κυρίως η Clarke, της οποίας η ερμηνεία θεωρήθηκε υπερβολική.

 

15. On Chesil Beach (2017)
Ακόμα ένα βιβλίο του Ian McEwan, ακόμα μία μεταφορά. Το βιβλίο είναι καταπληκτικό, το ίδιο και οι ερμηνείες των Saoirse Ronan και Billy Howle. Ωστόσο θεωρήθηκε αδύναμο το σενάριο και πολύ κακό το make-up των ηθοποιών. Έτσι η συγκεκριμένη μεταφορά δεν κατάφερε να κάνει την επιτυχία του Atonement (2007) που επίσης έχει γράψει ο ίδιος συγγραφέας.ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ